meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Secretaresses willen een andere functienaam

Nationaal Secretaresse Onderzoek 2013

Secretaresses zijn helemaal niet blij met hun eigen functietitel. Ze vinden de naam ‘secretaresse’ ouderwets klinken en zijn van mening dat het de lading niet dekt. Liever zouden ze het Engelse woord ‘assistant’ in hun naam verwerkt zien. Dat is een van de uitkomsten uit het Nationaal Secretaresse Onderzoek 2013 dat is uitgevoerd door Van Der Houwen recruitment onder ruim 600 secretaresses. Uit het onderzoek blijkt ook dat secretaresses tevreden zijn met hun baan en de omgang met hun manager, maar dat ze wel meer uitdaging in hun werk willen.

Secretaresse is nog steeds de meest gebruikte benaming voor het vakgebied. Een op de drie draagt deze functietitel. Meer dan de helft van de secretaresses (57%) vindt dit echter geen geschikte benaming voor hun beroep. Het voornaamste kritiekpunt is dat het de lading niet dekt. Andere klachten zijn dat de naam ouderwets is of een negatieve klank heeft. Zo'n 4% schaamt zich zelfs voor die naam.

Liever assistant dan secretaresse
Engelse functienamen doen het een stuk beter. Op de vraag wat men de beste naam voor het beroep vindt, is vooral de term ‘assistant’ populair. De vijf meest genoemde namen zijn:

1. executive assistant (16%)
2. personal assistant (13%)
3. office manager (12%)
4. assistant to… (11%)
5. management assistant (11%)

De Nederlandstalige titels zijn minder populair. Managementassistente, secretaresse en directiesecretaresse staan onderaan de lijst.

Secretaresse mist uitdaging
Van de secretaresses is 80% tevreden met hun baan. Organisatorische werkzaamheden, agendabeheer en het afhandelen van e-mail worden het meest gewaardeerd in het werk. Koffie halen en notuleren vinden secretaresses het minst leuk om te doen. Ondanks de tevredenheid zou de helft van de secretaresses meer uitdaging in het werk willen en meer inhoudelijke en projectmatige taken krijgen. Daarnaast zouden zij graag betere doorgroeimogelijkheden willen hebben. Een percentage van 40% van de secretaresses denkt dan ook niet dat ze dit werk hun hele leven zullen blijven doen.

Manager scoort gemiddeld een 7,3
Negen van de tien secretaresses zeggen een goede band te hebben met hun manager. Als rapportcijfer scoort de manager gemiddeld een 7,3. Hele tevreden secretaresses zijn er ook: 7% geeft hun baas een 10. Voor één op de zes secretaresses is de band met de manager blijkbaar zo belangrijk dat ze de manager zouden willen volgen als die naar een nieuw bedrijf zou gaan.

Meer dan de helft regelt wel eens privézaken
De werkzaamheden van secretaresses blijven niet beperkt tot zakelijke activiteiten. Een percentage van 63% van de secretaresses zegt wel eens privézaken te regelen voor hun manager. Veelgenoemde activiteiten zijn: bloemen en cadeautjes halen voor de partner, vakanties boeken, tandartsafspraken maken, privé-administratie doen en zelfs het oppassen op de kinderen. Ook gehoord: hond uitlaten, kinderen helpen met huiswerk en het maken van surprises en gedichten voor Sinterklaas.
(Bron: Van der Houwen Recruitment)

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek