meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

De vijf meest foute bazen

Je weet het nooit van tevoren als je in een nieuw bedrijf komt te werken; hoe is je nieuwe manager. Sommige medewerkers zijn erg blij met hun manager, anderen iets minder blij. Organisatieadviseur Bart Groothuis weet hier alles van en schreef het boek ‘Het is grijs en schijt op je kop’, een boek waarin hij de meest foute managementstijlen opsomt. Wij bespreken de ergste soorten met je:

1.De zeemeeuw

Bekend om de uitspraak: “Wat is hier verdomme misgegaan. Ik wil actie. Nu!”
De zeemeeuw, de type waar de titel van het boek op gebaseerd is, heeft niet voor niks deze naam gekregen. Dit soort managers komen met veel lawaai aanvliegen, landt midden in de groep en laat iedereen schrikken. Vervolgens loopt de manager luid schreeuwend rond, laat weten waar hij het allemaal niet mee eens is en vliegt vervolgens even plots weer weg. Hij zorgt voor verwarring en chaos.

2.De kruidenier

Bekend om de uitspraak: “Nee, sorry, dat kun je echt niet declareren. Deze keer is het voor je eigen rekening.”
De manager die iets weg heeft van de kruidenier let op de kleintjes, en niet zo’n klein beetje ook. Daarnaast houdt dit soort manager zich strikt aan alle regels. Dit heeft als gevolg dat alle initiatief de medewerker wordt ontnomen en alles draait om de omzet. De rest is van ondergeschikt belang, en dat merk je vooral als werknemer. Een troost; ‘de kruidenier’ houdt het vaak niet lang vol in een organisatie.

3.De psychopaat

Bekend om de uitspraak: “Ik? Nee hoor, helemaal niet. Vergis jij je niet?”
De naam psychopaat klinkt erg heftig, maar gelukkig heeft dit niks te maken met de psychopaat die je in thrillers tegenkomt. De psychopaat-manager is er niet zo erg aan toe, maar heeft wel een aantal kenmerken van een psychopaat, zoals het gebrek aan schuldbesef, angst, verantwoordelijkheidsgevoel en inlevingsvermogen. Kortom: geen fijn mens.

4.De etikettenplakker

Bekend om de uitspraak: “Joop? Nee joh, Die kan echt helemaal niets!”
De etikettenplakker heeft over iedereen een oordeel en plakt denkbeeldige ‘geschikt en ongeschikt’-etiketten op de medewerkers. Deze etiketten worden vaak bij aanstelling al bepaald en in dit oordeel komt niet vaak verandering.

5.De inquisiteur

Bekend om de uitspraak: “Ik wil weten wie dit gedaan heeft en vooral waarom!”
Dit soort managers zijn moeilijk om mee te werken, want het zorgt ervoor dat je bang bent om fouten te maken. De inquisiteur is achterdochtig en wantrouwig van aard en heeft er een handje van om de eigen medewerkers niet volledig te vertrouwen. Als er problemen zijn, wil de inquisiteur eerst weten wie ‘de dader’ is, en daarna kijkt de inquisiteur pas wat de mogelijke oplossing zou kunnen zijn. 

 

We hebben nu een aantal soorten managers besproken, maar Bart Groothuis bespreekt er nog veel meer in zijn boek. Wij zijn benieuwd of jij jouw manager in bovenstaande types herkend? Of ben jij heel tevreden over je manager?

Bron: jobat

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek