meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Waarom vrouwen zo belangrijk zijn

in een team

Heb jij de taak gekregen om een team samen te stellen? Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je een gemengd team samenstelt. Zorg dat er voldoende vrouwen tussen de mannen zitten en je hebt het best denkbare team samengesteld. Gemengde managementteams presteren volgens onderzoek beter dan teams die uit alleen maar mannen of, zelden voorkomend, alleen uit vrouwen bestaan. De ideale samenstelling zou een situatie met evenveel mannen als vrouwen zijn, maar dit ideaal lijkt nog ver weg. Weet jij waarom dit soort gemengde teams beter presteren?

Wij hebben het voor je uitgezocht en geven je een paar redenen waarom het zo belangrijk is om voldoende vrouwen in het team te hebben:

-Uit een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology kwam naar voren dat het voor een goed functionerend team belangrijk is dat er een goede verdeling is van mannen en vrouwen. Vrouwen scoren op het vlak van emotionele intelligentie over het algemeen beter dan hun mannelijke collega’s en dragen dit over op de groep waardoor de collectieve intelligentie ook groeit. Dit heeft weinig te maken met de individuele intelligentie of het IQ maar het vertoont wel een verband met de gemiddelde sociale gevoeligheid van de groepsleden, een eerlijke verdeling van het spreekrecht en het aandeel van vrouwen in het collectief.

-Een goed team heeft vrouwen nodig. Vrouwen scoren op het vlak van intelligentie hoger dan mannen en hierdoor vangen ze ook beter signalen van non-verbale communicatie op en kunnen er daarom ook beter op inspelen. De wetenschappers van MIT voegen hieraan toe dat de vaardigheid om de lichaamstaal goed te kunnen lezen een vorm van geletterdheid is die vrouwen veel beter beheersen dan mannen. De wetenschappers van MIT onderzochten deze stelling door deelnemende groepen een RME-test (Reading Mind in the Eyes) te laten doen. De deelnemers moesten tijdens deze test aan de hand van foto’s bepalen welke emotie er in de ogen van de afgebeelde persoon af te lezen was. Op alle testen werd door de groepen met het meest aantal vrouwen het beste gescoord.

-Organisaties met een gelijke verdeling aan mannen en vrouwen hebben een betere werksfeer en daardoor ook betere resultaten. Uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen elkaar scherp houden en elkaar aanmoedigen om goede prestaties te leveren.  In bedrijven met een goede werksfeer wordt dus effectiever gewerkt en dat is goed voor de productiviteit. Het leidt tot meer omzet en meer winst.

-Vrouwen zijn eerder bereidt om concessies te maken. Ze denken op de lange termijn terwijl mannen liever naar de korte termijn kijken. Vrouwen zijn gericht op verbetering van het bedrijf of de organisatie. Ze stellen de belangen van het bedrijf vóór hun eigen belangen. In discussies betekent dit dat vrouwen sneller bereidt zijn hun standpunt op te geven voor een ander maar beter standpunt. Mannen hebben hier over het algemeen iets meer moeite mee.

-En ten slotte: vrouwen zijn vaker hoog opgeleid dan mannen. Meer vrouwen dan mannen zijn in het bezit van een hogeschool- of universiteitsdiploma. Hieruit kunnen we concluderen dat vrouwen zowel op het vlak van EQ en IQ waardevolle aanwinsten zijn
Ben jij al overtuigd van het belang van een gemengd team? Wij in ieder geval wel!

Tekst:Joyce Teunissen (meetings.nl)

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek