meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Bereik een kantoorklimaatakkoord!

Een dankbaar onderwerp van discussie op kantoor is het klimaat. Terwijl jij met koude vingers een mail tikt, zie je een collega naast je haar vest uittrekken. Blijkbaar heeft zij het wél warm. Je merkt dat je, doordat je het koud hebt, minder productief bent. Uit onderzoek blijkt ook dat het klimaat op kantoor behoorlijk wat effect heeft op je werkprestaties. De vraag is dus, hoe creëer je het ideale kantoorklimaat samen met je collega’s. Een klimaat waarin iedereen floreert en zich geen strijd rondom de thermostaat afspeelt.

Wat zijn de klimaatregels?
Natuurlijk is het belangrijk dat iedereen tevreden is over het klimaat op kantoor. Maar of dat haalbaar is…De Arbowet zegt hierover dat het verstandig is om met iedereen op kantoor om tafel te gaan en te overleggen wat de juiste temperatuur is. De uitkomst van dit overleg is dat tenminste 90% van de medewerkers het eens is met de gestelde temperatuur. Dus; echte regels zijn er natuurlijk niet. Het gaat erom dat je met elkaar bepaalt wat een fijne temperatuur is om in te werken.

De ideale temperatuur is…
Een temperatuur van 22 graden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Helsinki University of Techology. Bij deze temperatuur leveren mensen de beste presentaties. Volgens een ander onderzoek, die van de Cornell University in New York, ligt de ideale temperatuur zelfs nog 3 graden hoger.

Is het warmer dan 25 graden, dan neemt de productiviteit juist weer af. Het wordt moeilijker je te concentreren. Als het te warm is op kantoor, dan kan dat op verschillende manieren opgelost worden. Door een goede klimaatinstallatie, raamverduistering op warme dagen of het gebruik van ventilatoren. Het is nu natuurlijk wel de kunst om ervoor te zorgen dat het niet te koud wordt.

Gerelateerde afbeelding

Goede ventilatie ook belangrijk
Een goed kantoorklimaat is niet alleen een aangename temperatuur, maar ook een goede ventilatie. Dit voorkomt dat de lucht te droog of juist te vochtig wordt. Vaak heb je in de winter sneller last van prikkende, droge ogen. Grote kans dat dit te maken heeft met de ventilatie. De gesloten ramen en de brandende verwarming zijn een perfecte voedingsbodem voor droge lucht. In dat kader is het dan ook belangrijk om een goed ventilatiesysteem op kantoor te hebben.  En wist je dat de luchtkwaliteit voor een deel ook wordt bepaald door goede hygiëne? Het is belangrijk dat de werkplek regelmatig schoongemaakt wordt. Door een clean desk policy in te zetten kan stof op je bureau makkelijk(er) afgenomen worden.

Verdeling van de werkplekken
Heeft een medewerker het snel koud? Dan is een bureau naast de verwarming een goede oplossing. En medewerkers die het juist weer snel warm heeft vindt een werkplek bij een raam of ventilator vast prettig. Met een goede verdeling van de werkplekken voorkom je wellicht discussie over het wel of niet hoger zetten van de verwarming of het openen van ramen. Een bijkomend voordeel van een goede kantoorindeling is dat het energieverbruik binnen de perken blijft.

Deal of no deal?
Een klimaatkantoorakkoord…dat bereiken is zo makkelijk nog niet. Met bovenstaande tips en adviezen is een goede deal wel binnen handbereik.

Bronnen: https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/ziek-door-het-sick-building-syndroom

               https://www.hrpraktijk.nl/arbo/nieuws/wat-de-ideale-werktemperatuur-op-kantoor

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek