meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Tips om te overleven in een mannenkantoor

6 tips

Ondanks het feit dat steeds meer beroepen zowel door mannen als door vrouwen uitgeoefend worden, bestaan er nog steeds bepaalde bedrijfstakken waar je als vrouw in een mannenwereld terecht komt. Dit is ook vaak het geval bij secretaresses. Als secretaresse kom je meestal terecht bij een bedrijf waar je direct contact hebt met de leidinggevenden en de hoge baas, en in veel gevallen zijn zij van het mannelijke geslacht. Samen werken met alleen mannen is natuurlijk heel erg gezellig maar soms is het best leuk om de roddels van de week door te nemen met een vrouwelijke collega. Of als je je frustraties kwijt wilt over een afgebroken nagel of die veel te hoge pumps waar je al de hele dag op loopt. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om te overleven op een werkvloer vol mannen.

Tip 1. Vat niet alles persoonlijk op en neem het niet allemaal te serieus

Vaak heerst er in een bedrijf met voornamelijk mannen een andere sfeer dan op een gemengde werkvloer. Er worden wat vaker schuine grappen gemaakt en het taalgebruik is wat grover. Zorg dat je af en toe gewoon lekker mee doet hierin maar laat wel je grenzen weten. Je hoeft niet over elk klein dingetje te klagen maar kom wel voor jezelf op! En trek je niks aan van ‘mannengrapjes’ maar lach gewoon net zo hard mee. Vat ze niet te persoonlijk op want meestal wordt het niet zo bedoeld.

Tip 2. Maak gebruik van elkaars kwaliteiten

Ieder mens is anders en niet iedereen is even goed in dezelfde dingen. Ook mannen en vrouwen hebben verschillende kwaliteiten en eigenschappen. Volgens het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt 2013 zijn er namelijk grote verschillen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt en beoordelen zichzelf anders op bepaalde punten. Zo vindt de werkende vrouw dat ze goed is in het nemen van verantwoordelijkheid, plannen en organiseren, nauwkeurigheid en klantgerichtheid. De werkende man heeft een heel ander beeld van zichzelf en geeft aan dat hij zichzelf goed vindt in het ontwikkelen van visie, innovatief zijn, leiderschap en delegeren. Zo blijkt dus dat mannen en vrouwen zelf al zien dat ze verschillende kwaliteiten hebben. Door samen te werken kan je van elkaars verschillen profiteren en zo tot een nog betere samenwerking komen.

Tip 3. Laat zien wat je kunt

Mannen zijn meestal direct en resultaatgericht. Verschuil je daarom niet achter collega’s en laat zien wat voor kwaliteiten jij in huis hebt! Zorg dat je actief zaken oppakt, blink uit waar je goed in bent en verras iedereen positief. Kort gezegd: zorg dat je je werk goed doet. Dit levert je veel waardering op van je collega’s en zo kun je jezelf laten zien. En als er dingen zijn waar je mannelijke collega’s niet zo goed in zijn en jij hebt hier geen moeite mee, help ze er dan mee. Iedereen kan een fijne samenwerking met collega’s wel waarderen, of dit nu een man of vrouw is.

Tip 4. Wees je bewust van communicatieverschillen

Vrouwen komen van Venus en mannen komen van Mars. Van oudsher wordt al gezegd dat de verschillen tussen mannen en vrouwen zo groot zijn dat het lijkt alsof ze ieder een andere taal spreken. Niet voor niks zijn er vele boeken geschreven over de verschillen tussen mannen en vrouwen, en dan met name verschillen in hoe we communiceren. Nou willen we niet zeggen dat deze verschillen zo groot zijn dat mannen en vrouwen altijd communicatieproblemen hebben maar het komt voor en dat is natuurlijk vervelend. Verschillen in communicatie komen bijvoorbeeld doordat vrouwen zich op details richten terwijl mannen hier bijna geen aandacht aan besteden en informatie op de hoofdlijnen verwerken. Wees je hiervan bewust en profiteer ervan want goede communicatie is belangrijk om samen nog meer te bereiken.

Tip 5. Kleed je gepast

Bedenk goed hoe je jezelf wilt profileren tussen al die mannen. Wil je op een gelijkwaardige basis met elkaar omgaan en het respect van je mannelijke collega’s verdienen of wil je aandacht en vooral bezig zijn met ‘mooi zijn’? Bepaal wat je uitgangspunt is en gedraag je daar dan naar. Kom de eerste dagen niet in een kort rokje op het werk. Doe dit pas als je er al wat langer rondloopt en een goede reputatie hebt opgebouwd, anders loop je kans om niet echt serieus genomen te worden. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je je niet vrouwelijk mag kleden en goed verzorgd op je werk kan komen!

Tip 6. Maak gebruik van je intuïtie en charmes

En de laatste tip: Maak gebruik van je intuïtie en charmes. Over het algemeen zijn vrouwen communicatief erg vaardig dus zorg dat je met iedereen goed kan opschieten. Probeer met ‘lastige’ mensen zo normaal mogelijk om te gaan, in principe zijn het ook maar gewone mensen alleen hebben ze een wat ingewikkeldere gebruiksaanwijzing. Ga er op een creatieve manier mee om en zet anders je charmes op een positieve maar wel eerlijke manier in. Soms krijg je als vrouw dan net even wat meer voor elkaar, maar misbruik het niet.

Dit waren een aantal tips om te overleven op een werkvloer met alleen maar mannen. We hopen dat je er wat aan hebt maar blijf vooral jezelf, want dat is het belangrijkste!

Tekst: Joyce Teunissen voor meetings.nl

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek