meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

De waarde van een aanbeveling op LinkedIn

Wij vinden het als Nederlander vaak lastig om een compliment te geven of in ontvangst te nemen. LinkedIn is Amerikaans en zij kijken er heel anders naar. Het kost ze vaak geen moeite om te vragen naar een aanbeveling. Vind jij het ook lastig om iemand te vragen om een aanbeveling? Ik deel graag onderstaande tips met je.

Waarom is een aanbeveling belangrijk op LinkedIn?
Zie een aanbeveling als een kort digitaal getuigschrift. Iemand uit je netwerk, waarmee je in je werk samenwerkt schrijft over jou waar jij goed in bent. Ik leg het als volgt in mijn trainingen uit: ‘Je kunt wel van jezelf in je LinkedIn profiel schrijven dat je goed bent in je werk, maar het voegt veel waarde toe als anderen uit jouw netwerk dat ook kunnen bevestigen’.

Maar ik ben niet op zoek naar een nieuwe baan?
Dit hoor ik heel vaak. LinkedIn is niet alleen een medium om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Met LinkedIn kun je zo ontzettend veel meer doen. Dus als je prima op je plek bent bij een organisatie, dan is het helemaal niet gek dat je bijvoorbeeld voor een leuk event dat je hebt georganiseerd of een project waar je druk mee geweest bent en waar je leidinggevende heel tevreden over is, om een aanbeveling op LinkedIn te vragen.

Hoe vraag ik een aanbeveling aan een collega?
Je kunt alleen aanbevelingen vragen aan mensen die ook op LinkedIn staan en waarmee jij een 1e graads connectie hebt. Je zoekt die persoon op in LinkedIn en je gaat naar het knopje "meer" rechts naast de blauwe knop "bericht".

Er klapt een menu open en dan ga je naar "om een aanbeveling vragen". LinkedIn stelt je twee eenvoudige vragen. Je klikt na beantwoording op "volgende" en nu komt LinkedIn met een standaard E-mail bericht. Ik raad aan om hier een persoonlijk bericht van te maken. Daarmee inspireer je jouw collega meer dan dat standaard bericht.

Kan ik ook een collega verrassen met een spontane aanbeveling?
Ja uiteraard. Een cadeautje ontvangen is altijd leuk! Eigenlijk gaat het op dezelfde manier als hierboven beschreven, alleen kies je voor de optie "aanbevelen"  in plaats van "om een aanbeveling vragen". De rest wijst zich vanzelf.

Wat moet nu je nu niet doen bij aanbevelingen?
Op dezelfde dag aan elkaar een aanbeveling geven. Je kunt op LinkedIn zien op welke datum je een aanbeveling hebt geschreven en hebt ontvangen. De waarde van een aanbeveling gaat daarmee wel een beetje achteruit. Laat er een tijdje tussen zitten. Dan valt het minder op.

Kan iemand een negatieve aanbeveling op mijn LinkedIn profiel plaatsen?
Deze vraag wordt heel vaak gesteld in mijn LinkedIn training. Gelukkig niet, zou ik zeggen. Als je iemand om een aanbeveling vraagt, dan gaat er een LinkedIn bericht naar die persoon toe met het verzoek om een aanbeveling te schrijven. De ontvanger klikt op een link en kan meteen aan de slag. Door op "verzenden" te klikken, gaat er een bericht met een link naar de ontvanger toe. Door op de link te klikken, kun je de tekst van de aanbeveling lezen. Pas als jij er blij van wordt en er geen taalfouten in zitten, kun je de aanbeveling plaatsen.

Daarmee heb je altijd zelf de regie in handen!

Bron: secretaressenet
Schrijfster: Judith de Pagter

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek