meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Teambuilding: Hoe effectief is het?

Teambuilding: Hoe effectief is het?

Heel veel bedrijven doen tegenwoordig aan ‘teambuilding’. Er worden regelmatig uitjes georganiseerd waarbij je met collega’s een hapje gaat eten, een workshop volgt, gaat boogschieten of soms zelfs gaat parachutespringen. Van alles wordt georganiseerd onder het mom van teambuilding, maar werkt het ook echt? En wat is het verschil tussen goede en slechte teambuildingactiviteiten?

In het bedrijfsleven wordt het steeds populairder: activiteiten ondernemen om collega’s beter te laten samenwerken. Sommige bedrijven houden het eenvoudig (een workshop sushi maken bijvoorbeeld) en andere bedrijven pakken het wat avontuurlijker aan (raften, paintballen of escape room). Maar werken dit soort activiteiten wel om een groepsgevoel te creëren en de onderlinge banden te versterken?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar dit onderzoek waaruit verschillende resultaten naar voren komen. Het ene onderzoek concludeert dat er geen verband bestaat tussen teambuilding activiteiten en de dynamiek in een groep, terwijl in een ander onderzoek juist naar voren komt dat teambuilding grote voordelen heeft. Volgens hoogleraar organisatiepsychologie, Martin Euwema, zitten er best voordelen aan teambuildingactiviteiten, zolang het maar meer is dan een gezellig dagje uit. Hij is van mening dat bij een goede teambuildingsactiviteit iedereen van het team zich erbij betrokken moet voelen en er moeten duidelijke doelen en uitdagingen worden afgesproken. Als allerbelangrijkste noemt hij de reflectie na de activiteit: wat hebben we ondervonden, en hoe kunnen we dit op de werkvloer toepassen?

 Hoe extreem maken jullie het?

Het lijkt tegenwoordig wel alsof het motto bij teambuilding is: hoe extremer, hoe beter. We horen regelmatig van bedrijven dat er extreme activiteiten zoals parachute springen, survivallen, blokarten, flyboarden of quad rijden tijdens een teambuildingsdag worden georganiseerd. Als we de professor vragen of eerdergenoemde extreme activiteiten echt effectief zijn voor teambuilding, benoemt hij de twee kanten die zitten aan extreme uitjes. Aan de ene kant kan het erg nuttig zijn om een groep uit de normale actiepatronen te halen en de rollen eens anders te verdelen. Daarnaast helpt het ook om de onderlinge machtsverhoudingen onderuit te halen. Als je bijvoorbeeld samen met je collega’s, managers en directeur afdaalt in een grot, blijkt ineens dat de directeur  net zo bang is als de rest. Je leert elkaar dus op een andere, nieuwe manier kennen. Daarnaast is het goed om uit je comfortzone en in een leerzone te komen, maar het hangt vooral af van de doelstellingen en mogelijkheden van de groep.

Zo kan het aan de andere kant helemaal niet nuttig zijn om een extreme activiteit te te organiseren voor een teambuildingsuitje. Het uitje moet vooral bij de groep, de energie van de groep, en wat je wilt bereiken passen. Als er te extreme dingen worden gedaan, heb je kans dat een deel van de groep afhaakt door bijvoorbeeld fysieke angst. Daarnaast is het goed om je af te vragen wat je met de teambuilding wilt bereiken. Het motief van elke teambuilding moet duurzame verandering zijn, maar als je geen thema’s kan verbinden aan een activiteit dan zou het zonde zijn om zo’n activiteit te organiseren. Neem bijvoorbeeld een activiteit zoals parachute springen. Bij deze activiteit gaat het over durf en risico’s nemen, maar meer teamgerichte thema’s zitten er eigenlijk niet aan.

Wij denken dat teambuildingsactiviteiten zeker voor een betere groepsdynamiek kan zorgen! Wat denk jij hiervan? Worden er wel eens teambuildingsactiviteiten georganiseerd bij het bedrijf waar jij werkt? En hoe extreem zijn deze activiteiten? Laat het ons weten!

Bron: jobat

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek