meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Wij hebben het bewijs: Mama’s zijn het productiefst!

Op de werkvloer wordt vaak gedacht dat vrouwen met kinderen minder productief zijn op de werkvloer. Er wordt gedacht dat ze vaker gestrest en sneller afgeleid zijn. Wij denken dat het juist het tegenovergestelde is. En wat blijkt: uit onderzoek komt naar voren dat in bijna elke levensfase vrouwen met kinderen productiever zijn dan vrouwen zonder kinderen.

Uit een Amerikaans onderzoek van de Britse Federal Reserve Bank of St Louis blijkt dat er één uitzondering is in deze resultaten: moeders met pasgeboren kinderen zijn 15 tot 17% minder productief. Een reden hiervoor is dat de aandacht van die moeders in deze fase vaker en meer naar hun pasgeboren kind gaat. Daar staat tegenover dat zodra de kinderen ouder worden, de moeders veel productiever zijn dan hun kinderloze collega’s. Dit is zeker het geval wanneer het gezin meer dan één kind telt.

Onderzoek
In het onderzoek is productiviteit gemeten. Productiviteit meten is lastig, want hoe bereken je de productiviteit van een chirurg of manager? In dit onderzoek is er gekeken naar de hoeveelheid gepubliceerde onderzoeken en de kwaliteit van het tijdschrift waarin gepubliceerd werd van 10.000 economen. Daarnaast werd hen gevraagd hoeveel kinderen ze hadden en wanneer ze die kregen. Deze gegevens werden met elkaar vergeleken en wat blijkt? In bijna elke levensfase zijn vrouwen met kinderen productiever dan hun leeftijdgenoten zonder kinderen. Naarmate de kinderen ouder worden krijgen de moeders meer gedaan op evenveel of zelfs minder tijd.

Productieve mama’s
Nu komt bij jou natuurlijk de vraag omhoog: Hoe kan het dat je als moeder productiever bent dan een collega zonder kinderen? De onderzoekers hebben hier een antwoord op. Volgens de onderzoekers hebben moeders misschien minder tijd, maar zijn ze efficiënter. Ze krijgen meer werk in minder tijd gedaan. Ze kunnen vaak beter plannen omdat ze met veel verschillende dingen rekening moeten houden. Daarom stellen ze duidelijke deadlines voor zichzelf. Daarnaast hebben werknemers met kinderen vaak vaardigheden die je leert door het hebben van kinderen, zoals bijvoorbeeld multitasking.

Puntje van kritiek
Het onderzoek is alleen gedaan onder hoogopgeleide economen, die het moederschap meestal planden. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen of de uitspraken in dit onderzoek zijn te generaliseren. Zo kan het zijn dat de hoogopgeleide economen een hoog salaris hebben waardoor ze makkelijk goede kinderopvang kunnen betalen. Het is natuurlijk veel makkelijker om productief te werken wanneer je weet dat je kinderen veilig zijn en zich goed vermaken.

Alleen maar voordelen!
Er zijn periodes waarop je als moeder iets minder productief bent, maar naar mate de kinderen ouder worden gaat jouw productiviteit met een stenigende lijn omhoog. Daarom zou je denken dat er voor bedrijven maar weinig nadelen zitten aan het aannemen of in dienst houden van werknemers met kinderen. Toch is dit helaas niet zo en ziet de arbeidsmarkt vaak vooral de negatieve kanten. Volgens de onderzoekers is dit kortzichtig, want op de lange termijn hebben bedrijven er alleen maar profijt van. Het is dus hoog tijd om dit misverstand de wereld uit te helpen zodat jonge moeders een eerlijke kans krijgen op de arbeidsmarkt!

Bron: jobat.be

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek