meetings.nl, vind de perfecte locatie voor jouw zakelijke meeting

klanten reviews

Hoe laat jij een onvergetelijke indruk achter

Sommige mensen zijn met de gave geboren, anderen houden er helemaal niet van. We hebben het hier over presenteren, oftewel spreken voor publiek. En je ontkomt er niet aan. Of het nou een belangrijke presentatie is voor heel veel mensen, een kort woordje op een receptie of een sales pitch, spreken voor publiek moet je toch. Wij hebben een aantal tips voor je waardoor je je niet meer druk hoeft te maken en een verpletterende indruk achter laat. Deze tips komen uit ‘Spreken als TED’, waarin auteur Carminne Gallo honderden TED-presentaties analyseerde. Wil jij net zo spreken als TED? Hier komen de tips:

1.Passie

Voel de passie. Als je andere mensen wilt inspireren dan moet je zelf een passie hebben voor het onderwerp waar je over praat. Als jij ergens enthousiast over bent, dan is het veel makkelijker om andere mensen ook enthousiast te maken met jouw verhaal. Passie werkt enthousiasme op. Pas wel op dat je niet te enthousiast wordt en te veel wilt vertellen. Hierdoor zal je boodschap juist niet overkomen. Vertel dus met passie maar weet waar de grenzen liggen!

2.Verhaal

Vertel een verhaal. Iedereen groeit op met verhalen, we zijn gewend om naar verhalen te luisteren. Als iemand een persoonlijk verhaal vertelt, dan schept dit een band met de luisteraars. Mensen hoeven geen presentatie vol feiten. Mensen horen graag verhalen dus doe er je voordeel mee.

3.Oefening

Oefening baart kunst. Oefen je presentatie en zorg dat je vaak presentaties moet geven. Bijna niemand is een natuurtalent, op een paar uitzonderingen na. Alle grote sprekers hebben jaren van oefening gehad voordat ze echt succesvol werden. Kijk maar naar Steve Jobs, de vorige CEO van Apple en onder andere bekend om zijn beroemde speeches. Tijdens zijn eerste speeche was ook Steve Jobs nerveus, las zijn tekst voor en stond niet stevig in zijn schoenen. Maar na vele speeches en veel oefenen is het Steve Jobs gelukt, en dat kan jij ook. Dus blijf oefenen!

4.Nieuws

Vertel je publiek iets nieuws. Niemand heeft er baat bij om te luisteren naar iets wat je eigenlijk al weet of al honderd keer gehoord hebt. Vertel je luisteraars iets nieuws, iets waar ze nog nooit van gehoord hebben maar wat iedereen wel zou moeten weten. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en leren graag. Speel hier op in met je speech.

5.Onverwacht

Wees onverwacht. De beste presentaties zijn die waar de mond van het publiek bij open valt. Zorg voor een verrassingseffect in je presentatie waardoor mensen zich herinneren dat jij die ene goede presentatie gaf. Zorg voor een wow-effect.

6.Humor

Gebruik humor in je presentatie. Zorg dat het vermakelijk wordt om naar je te luisteren. Iedereen houdt van lachen en als jij je speech op een leuke manier kan overbrengen dan blijft de boodschap van je speech ook veel beter hangen. Kan jij dit? Dan heb je goud in je handen. Pas wel op met humor. Wat voor de ene persoon grappig is, is voor de andere niet grappig of zelfs beledigend. Maak dus gebruik van humor maar let er mee op.

7.Kort

Hou je speech kort en bondig. Niemand heeft zin om naar een urenlange presentatie te moeten luisteren, ook al is het nog zo boeiend of grappig. Volgens TED is 18 minuten de ideale lengte van een presentatie. Het is lang genoeg om serieus te worden en kort genoeg om de aandacht van iedereen vast te houden. Sommige presentaties duren toch langer. Zorg dan dat je een pauze inlast of een video of demo laat zien.

8.Zintuigen

Spreek meerdere zintuigen aan. Onze hersenen zijn erop ingesteld om op meerdere vlakken te worden geprikkeld. Wil je echt inspireren? Zet dan niet te veel tekst op je powerpoint en gebruik inspirerende foto’s of videomateriaal om je verhaal te ondersteunen.

9.Koers

Vaar je eigen koers. Probeer geen andere mensen te imiteren want je publiek heeft dit waarschijnlijk heel snel door. Als je probeert iets of iemand te zijn die je niet bent, zal je nooit echt het vertrouwen van het publiek winnen. Vaar daarom je eigen koers, vertel je eigen verhalen, gebruik je eigen humor en doe waar jij je goed bij voelt.

Moet je binnenkort een presentatie geven? Hopelijk hebben we je dan een beetje op weg geholpen met deze tips. En het belangrijkste: ga er gewoon staan, denk er niet over na en de woorden komen vanzelf. Succes!

Bron: jobat.be

In 3 stappen de perfecte locatie, boek nu

  • 1 Stel jouw bijeenkomst samen
  • 2 Ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes
  • 3 Kies en boek